Dimensiunile anvelopelor
Cauciucuri de vara

Dimensiunile cauciucurilor

Inscriptiile de pe latura anvelopei pot oferi informatii despre scopul pentru care a fost creata, dimensiunile acesteia, capacitatea incarcaturii sau viteza maxima.

Tipul anvelopei

Exemplu: P225/50R16 91S

Litera "P" defineste domeniul de utilizare a cauciucului. Acesta anvelopa are o dimensiune "P-metric" ce a fost conceputa pentru vehiculele de pasageri. Aceasta categorie include autoturisme, SUV-uri, microbuze sau vehicule tip pick-up cu o capacitate de pana la 2 tone. Dimensiunea "P-metric" este utilizata inca din anii '70, iar in prezent este tipul cel mai utilizat de anvelope.

Exemplu: LT245/75R16 108/104S

Literele „LT” desemneaza un cauciuc de tip „Light Truck-metric”. Acest tip de anvelope este destinat camionelor usoare. In aceasta categorie sunt incluse si pick-uprile cu o capacitate medie si mare (pana la o tona capacitate), SUV, microbuze de transport.

Exemplu: T125/90D16 98M

Litera „T” desemneaza un cauciuc tip „Temporary Spare” („pentru a castiga spatiu” sau „mini roata de rezerva”) si a fost conceputa pentru utilizare temporara. Acestea sunt anvelopele temporare sau rotile de rezerva.

Exemplu: 225/50R16 92S

Daca cele trei cifre nu sunt precedate de nici o litera, acest lucru inseamna ca este un cauciuc cu o dimensiune "Metric" sau "Euro-metric". Dimensiunile "Metric" pentru cauciucuri sunt utilizate in principal pentru masini europene, se folosesc de asemenea si pentru autodube sau SUV. Dimensiunile Euro-metric sunt echivalente cu P-metric, singura diferenta consta in capacitatea de incarcare.

Exemplu: 195/70R15C 104/102R

In cazul in care denumirea unui cauciuc Euro-metric se termina cu litera „C”, inseamna ca este un cauciuc „Comercial” conceput pentru autodube sau camionete de marfa.

Exemplu: ST225/75R15

„ST” = In cazul in care denumirea unui cauciuc incepe cu „ST” inseamna ca este un cauciuc "Special Trailer Service", conceput pentru barci, autovehicule sau tailere utilitare. Dimensiune ST nu ar trebui utilizata niciodata pentru autovehiculele obisnuite, autodube sau camionete.

Latimea cauciucului

Litera (sau literele) care identifica tipul vehicului pentru care un cauciuc a fost conceput, este (sau sunt) urmat(e) de un numar format din trei cifre ce reprezinta latimea unui cauciuc exprimata in milimetri.

Exemplu: P225/50R16 91S

Numarul 255 reprezinta latimea cauciucului, adica 255 de milimetri. Aceasta se masoara pornind de la punctul cel mai larg al laturii exterioare pana la punctul cel mai larg al laturii interioare montat si masurat pe o janta cu latimea specificata.

Exemplu: 225mm / 25.4 = 8.86’’

In mod normal dupa cele trei cifre ce semnifica latimea cauciucului in milimetri apare un alt numar format din doua cifre, care stabileste conturul unui cauciuc sau „aspect ratio” (raportul nominal de aspect - se obtine prin impartirea inaltimii sectiunii la latimea acestuia si inmultirea rezultatului cu 100).

Exemplu: P225/50R16 91S

Numarul 50 indica faptul ca inaltimea sectiunii transversale a cauciucului (de la margine pana la banda de rulare sau suprafata de contact a anvelopei cu solul) este de 50% din latimea cauciucului. Masurararea se face pentru inaltimea sectiunii transversale a cauciucului si este cunoscuta si ca serie a anvelopei sau raportul nominal de aspect. Cu cat numarul este mai mare cu atat este mai inalta latura anvelopei, cu cat numarul este mai mic, cu atat mai mica este si latura anvelopei. De exemplu: latimea anvelopei este de 255 mm, iar inaltimea sectiunii transversale este 50% din 225 mm.

Exemplu: P225/50R16, P225/50ZR16

Prezenta literei "R" inseamna ca anvelopa are o constructie Radiala. Firele din pliurile acestor anvelope „radiaza” din centrul imaginar al rotii extinse pana la talon. Firele sunt dispuse la unghiuri de 90 de grade, carcasa fiind stabilizata de o curea circumferentiala. Anvelopepe radiale sunt cele mai des utilizate, ele reprezentand 98% din anvelopele vandute.

Daca litera "R" este inlocuita cu litera "D" (225/50D16) inseamna ca pliurile cauciucului sunt incrucisate in diagonala si sunt construite la un unghi de 30-40 de grade. Anvelopele in diagonala sunt utilizate pentru rotile de rezerva sau pentru anumite camionete.

Daca litera este "R" este inlocuita de litera "B" (225/50B16) inseamna ca pliurile cauciucului sunt de asemenea incrucisate in diagonala si ca sunt intarite printr-un strat de cordoane sau bretele suplimentare aplicat sub zona de contact a anvelopei. Acest tip de anvelope poarta numele de „Beleted” , datorita modului in care acestea sunt construite.

Diametrul anvelopei

Exemplu: P225/50R16 91S

Numarul 16 indica diametrul anvelopei exprimat in inci. Acest numar poate varia: 8, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 26 sau 28 de inci.

Anvelopele ce au diametrul exprimat si in jumatati de inci (de exemplu: 8.00R16.5LT sau 14.5, 15.5, 17.5, 19.5) sunt folosite pentru anumite trailere, camioane pentru transport marfa sau autodube.

"91S" reprezinta indicii de sarcina si viteza. Indicele de viteză indică viteza maximă admisă a anvelopei.

Indicele de viteza

Indicii de viteza reprezinta rezultatele unor teste de laborator in care cauciucul este presat pe un cilindru metalic pentru a reda presiunea la care acesta este supus pe sosea si apoi este rulat la diferite viteze. Viteza creste cu 6.2 mph la fiecare 10 minute pana ce se atinge viteza dorita.

Indicele de sarcina

Cu cat indicele de sarcina este mai mare cu atat mai mare este si sarcina maxima de utilizare a anvelopei